Sprawdzone smaczne przepisy kulinarne. Wszystko udokumentowane zdjęciami. Udane podróże, ciekawa książka, niesamowity film.
Blog > Komentarze do wpisu

Szparagowa czy po brytońsku ?

co prawda sezon na fasolkę szparagową minął, dlatego można użyć zwykłej fasolki i zrobić super pożywne i szybkie danie. Mam na myśli fasolkę po bretońsku.
Składniki:
1) 3 puszki fasoli,
2) mały przecier pomidorowy,
3) 1 cebula,
4) 25 dag wędzonego boczku,
5) 1 pętko chudej kiełbasy,
6) 2 łyżki oleju,
7) 1 kostka bulionowa (drobiowa),
8) sól, czarny mielony pieprz, majeranek,
9) 2 łyżeczki mąki pszennej.



Czas przygotowania: 30 min
Wzorowałam się na recepturze: fasolka po bretońsku, który lekko zmodyfikowałam na własne potrzeby.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić pokrojony w kostkę boczek i kiełbaskę. Podsmażyć na dużym ogniu ok. 10 min, po czym wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Do garnka wsypać fasolę.
Kiedy się zagrzeje dorzucić podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą starając się, aby tłuszcz z patelni nie przedostał się do garnka. Pozostawić na ogniu przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodać do smaku koncentrat pomidorowy oraz kostkę bulionową.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i szczyptą soli tak, aby nie było grudek. Tak przygotowany roztwór powoli wlewać do garnka z fasolą, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić pieprzem i majerankiem i gotować jeszcze kilka minut cały czas delikatnie mieszając.
Uwagi: Można podawać z pieczywem lub ziemniakami z koperkiem.
piątek, 02 grudnia 2011, przepisy4u
Tagi: fasolka

Polecane wpisy

  • Wigilia tuż tuż

    Święta tuż tuż, a ja pomału się rozpędzam. Mam już listę sprawdzonych przepisów na rybę po grecku, barszcz czerwony, uszka z grzybami, śledzie w oleju ... i wie

  • Zmiany na lepsze

    Ostatnio nie odzywałam się bo mieliśmy zamieszanie z przeprowadzką. Mam już nowe mieszkanko a w nim duża wymarzona kuchnia :-) jeszcze nie umeblowana bo czekamy

  • Wielkanocne ciasta

    Jak to dobrze, że zła, niedobra i nieziemsko chłodna zima wreszcie za nami. Co więcej przed nami wspaniały okres a mianowicie Święta Wielkanocne . Trzeba przyzn

  • Kurczak z fasolką szparagową i sezamem

    Sezon na fasolkę szparagową w pełni, dlatego mam dziś dla Was propozycję pysznego obiadu z dodatkiem właśnie tego warzywa. Ekspresowa i łatwa w wykonaniu potraw

  • frijoles refritos a'la mRufa

    Czyli po prostu wariacja na temat refried beans Przepis na refried beans to w ogole podal mi moj meksykanski nauczyciel hiszpanskiego. Po hiszpansku mi go podal