Kategorie: Wszystkie | O mnie | Przepisy kulinarne
RSS
piątek, 02 grudnia 2011
co prawda sezon na fasolkę szparagową minął, dlatego można użyć zwykłej fasolki i zrobić super pożywne i szybkie danie. Mam na myśli fasolkę po bretońsku.
Składniki:
1) 3 puszki fasoli,
2) mały przecier pomidorowy,
3) 1 cebula,
4) 25 dag wędzonego boczku,
5) 1 pętko chudej kiełbasy,
6) 2 łyżki oleju,
7) 1 kostka bulionowa (drobiowa),
8) sól, czarny mielony pieprz, majeranek,
9) 2 łyżeczki mąki pszennej.



Czas przygotowania: 30 min
Wzorowałam się na recepturze: fasolka po bretońsku, który lekko zmodyfikowałam na własne potrzeby.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić pokrojony w kostkę boczek i kiełbaskę. Podsmażyć na dużym ogniu ok. 10 min, po czym wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Do garnka wsypać fasolę.
Kiedy się zagrzeje dorzucić podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą starając się, aby tłuszcz z patelni nie przedostał się do garnka. Pozostawić na ogniu przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodać do smaku koncentrat pomidorowy oraz kostkę bulionową.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i szczyptą soli tak, aby nie było grudek. Tak przygotowany roztwór powoli wlewać do garnka z fasolą, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić pieprzem i majerankiem i gotować jeszcze kilka minut cały czas delikatnie mieszając.
Uwagi: Można podawać z pieczywem lub ziemniakami z koperkiem.
Tagi: fasolka
17:33, przepisy4u
Link Dodaj komentarz »