Kategorie: Wszystkie | O mnie | Przepisy kulinarne
RSS
poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Nalewka to obok wina najlepszy sposób na zachowanie i zakonserwowanie smaku owoców :). Nalewka z malin pita z umiarem pomaga zwalczać zimowe przeziębienie i poprawia nastrój.
Standardowy przepis na nalewkę z malin składa się z kilograma owoców oraz po pół litra spirytusu i pół litra wódki. Do tego kilogram cukru, który ma za zadanie wyciągnąć sok z owocu oraz zagęstnik i dosłodzić nasz trunek malinowy. Wszystkie składniki wsypujemy do dużego słoja, zakręcamy i mieszamy. Odkładamy w ciemne miejsce na około pół roku. Po tym czasie nasza nalewka z malin będzie miała cudowny smak. Zapomniałabym o najważniejszym, a mianowicie że przed zabutelkowaniem musimy zawartość słoja przecedzić przez gazę. Dzięki temu nasza nalewka będzie klarowna i czysta od pozostałości owoców malin. Polecam każdemu zrobić taką nalewkę i zimą delektować się jej aromatem.
wtorek, 09 sierpnia 2011
Sezon grzybowy rozpoczyna się pod koniec sierpnia, gdy jest dość mokro i ciepło a wzrost grzybów ma sprzyjające warunki, ich zbiór rozpoczyna się znacznie wcześniej.

Zawsze wybieramy grzyby jędrne, i nie robaczywe.

Jeśli kupujemy grzyby na targu czy w sklepie sprawdźmy czy są świeże, poznamy to po wyglądzie kapeluszy.

Te pakowane w tackach często są „zaparzone” pod foliowym wieczkiem, dlatego powinniśmy wybierać starannie.

Najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem grzybów, takich "prosto z lasu" jest zrobienie z nich potrawy przypominającej gulasz, tyle ze zamiast mięsa mamy grzyby i cebulkę.

Znakomita propozycja do ziemniaków lub makaronu(chociaż są i tacy którzy to danie serwują z ryżem) i z dodatkiem kotleta np schabowego.

Przepis na grzyby duszone w śmietanie:

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej wysoką lub średni rondelek), roztapiamy w niej tłuszcz na którym smażymy pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Dorzucamy do niej wcześniej wyczyszczone i umyte grzyby. Podlewamy małą ilością wody i smażymy ok. 20 minut, aż grzyby zmiękną, pamiętajmy o ich częstym mieszaniu gdyż grzyby "lubią" się przypalać.

Posypujemy grzyby odrobiną mąki, doprawiamy solą i pieprzem,(można dodać posiekane zioła, koperek lub zieloną pietruszkę), zalewamy grzyby śmietaną, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy tak długo aż sos zgęstnieje.

Gotowe grzyby podajemy gorące jak dodatek do obiadu, lub jako samodzielne danie.

Smacznego.

czwartek, 04 sierpnia 2011
Bardzo popularne danie i występujące w naprawdę wielu formach oraz z ogromną ilością dodatków. Mowa oczywiście o Sałatce z makronem. By ją przygotować potrzebne będzie
paczka makaronu świderki,
dwie średniej wielkości papryki,
majonez,
30 dag szynki,
kukurydza
sól i pieprz.
Skorzystać możemy z przepisu sałatka z makaronem , dobry i dopracowany przepis - polecam z całego serca :-))
Najpierw nastawiamy osoloną wodę na makaron. Można dodać równie odrobinę octu tak, aby kluski się nie posklejały podczas gotowania. Kolejna sprawa to szynka, którą trzeb pokroić w kostkę. Najlepszy smak i kształt można uzyskać poprzez zakup szynki krojonej a następnie rozdrobnienie jej w nie dużej wielkości kosteczki.


Tak wiec szynkę smażymy na oleju, kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy równie pokrojoną w kostkę paprykę. Całość musi się dusić aż papryka stanie się miękka. W tym samym czasie gotujemy makaron. Po odcedzeniu przepłukujemy go lekko zimną wodą i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pieprz i odrobinę soli oraz wsypujemy puszkę kukurydzy. Następnie należy dodać także lekko przestygnięta szynkę z papryką i dokładnie wymieszać. Kiedy wszystko dobrze się połączy dodajemy jeszcze około dwóch dużych łyżek majonezu. Z makaronu możesz także przygotować zapiekankę. Pyszna zapiekanka z makaronem będzie doskonałym daniem na obiad.
Wracając do sałatki, to najlepiej smakuje ona na świeżo, gdy jest jeszcze dość ciepła, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby następnego dnia odgrzać ją w mikrofalówce i z powrotem wymieszać z odrobina majonezu. Smakuje tak samo jak świeża. Jest to bardzo dobrze rozwiązanie na przykład przy grillu czy jakiejkolwiek imprezie.
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Gospodynie domowe czasami maja bardzo wiele różnych problemów, jednak nie da się ukryć, że głównym z nich jest zazwyczaj pomysł na obiad. Ponieważ kiedy zapytamy naszą rodzinę, na co miałaby ochotę nikt nie podaje konkretnej odpowiedni, dlatego to na kobiety w domu spada obowiązek ciągłego wymyślania coraz to nowszych przepisów.
Niektóre panie posiłkują się w tym różnorakimi książkami kucharskimi, jednak przygotowanie prezentowanych tam potraw według przepisów jest niezwykle trudne i nie każda pani domu sobie z nimi poradzi. W takim razie gdzie szukać najlepiej?
Osoby, które posiadają dobre przepisy na obiad  to niewątpliwie bardziej doświadczone kobiety, które w swoich domach również są obarczone obowiązkiem przygotowania posiłków dla rodziny.

Poza koleżankami, mamami, teściowymi oraz wszytki innymi kobietami mającymi styczność ze sztuką gotowania przepis na obiad można znaleźć również w Internecie. Jest to niebywale dobre miejsce poszukiwań tego typu przepisów, ponieważ możemy tutaj nie tylko zdobywać nowe pomysły, ale również dzielić się swoimi z kobietami będącymi w podobnej jak nasza sytuacji. Można wiec powiedzieć, że znalezienie odpowiedniego przepisu na obiad to bardzo trudna sztuka, jednak nie da się ukryć, że kobiety przez lata radziły i będą radzić sobie z tym problemem w przyszłości w ten czy inny sposób bez względu na swój wiek oraz doświadczenie kulinarne, jakie posiadają