Kategorie: Wszystkie | O mnie | Przepisy kulinarne
RSS
środa, 14 września 2011
Placuszki ziemniaczane jako najprostsza potrawa na obiad, która posmakuje każdemu jest często wykonywana w moim rodzinnym domu. Sztuki ich przyrządzania uczyła mnie moja mama. Doskonale wiemy, że placki z młodych ziemniaków nie są tak dobre jak z zeszłorocznych. Znam jednak sprawdzony przepis na placki ziemniaczane z tegorocznych ziemniaków. Sekret tkwi w ilości dodanej mąki ziemniaczanej. Młode ziemniaki są bardzo wodniste i dlatego niedoświadczone osoby robiąc je korzystają z uniwersalnego przepisu, który sprawdza się jedynie ze starymi ziemniakami.
Składniki na domowe placki ziemniaczane każdy z nas zna, więc miałam ich nie przytaczać, ale niech będzie. Przypomnę tylko aby dodać o 1 - 2 łyżki mąki więcej niż w Waszym standardowym przepisie.

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • 2 jajka najlepiej wiejskie
  • 1 dorodna cebula
  • do smaku pieprz, sól oraz łyżka wysuszonego majeranku
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • standardowo do smażenia olej słonecznikowy

W efekcie usmażycie pyszne placki, które można wykonywać także z tarowanym żółtym serem.
Niektórzy posypują placki cukrem, ja jedynek preferuję tradycyjną śmietanę - lub jak kto woli dietetyczny jogurt naturalny.
Powodzenia w smażeniu pysznych placków z młodych ziemniaków!!!
piątek, 09 września 2011
Wczoraj na obiad zrobiłam pyszne racuchy z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni więc nie ma problemu z produktami. W zasadzie wszystkie racuchy są smaczne bo składają się z takiej samej listy składników:
  • 1/4 kg mąki
  • cztery soczyste jabłuszka
  • dwa całe jajka
  • przyprawa poprawiająca smak, racuchy z jabłkami dobrze smakują z cynamonem
  • do posypania cukier puder
  • odrobina soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • oczywiście olej do smażenia naszych racuchów
W misce mieszamy nasze składniki na ciasto. Najlepiej użyć do tego miksera. Dodajemy pokrojone dowolnie jabłka i smażymy na rozgrzanej patelni. Zamiast jabłek można użyć jagód, bananów czy wiśni. Smacznego i udanego smażenia racuchów :)