Kategorie: Wszystkie | O mnie | Przepisy kulinarne
RSS
piątek, 09 września 2011
Wczoraj na obiad zrobiłam pyszne racuchy z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni więc nie ma problemu z produktami. W zasadzie wszystkie racuchy są smaczne bo składają się z takiej samej listy składników:
  • 1/4 kg mąki
  • cztery soczyste jabłuszka
  • dwa całe jajka
  • przyprawa poprawiająca smak, racuchy z jabłkami dobrze smakują z cynamonem
  • do posypania cukier puder
  • odrobina soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • oczywiście olej do smażenia naszych racuchów
W misce mieszamy nasze składniki na ciasto. Najlepiej użyć do tego miksera. Dodajemy pokrojone dowolnie jabłka i smażymy na rozgrzanej patelni. Zamiast jabłek można użyć jagód, bananów czy wiśni. Smacznego i udanego smażenia racuchów :)
poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Nalewka to obok wina najlepszy sposób na zachowanie i zakonserwowanie smaku owoców :). Nalewka z malin pita z umiarem pomaga zwalczać zimowe przeziębienie i poprawia nastrój.
Standardowy przepis na nalewkę z malin składa się z kilograma owoców oraz po pół litra spirytusu i pół litra wódki. Do tego kilogram cukru, który ma za zadanie wyciągnąć sok z owocu oraz zagęstnik i dosłodzić nasz trunek malinowy. Wszystkie składniki wsypujemy do dużego słoja, zakręcamy i mieszamy. Odkładamy w ciemne miejsce na około pół roku. Po tym czasie nasza nalewka z malin będzie miała cudowny smak. Zapomniałabym o najważniejszym, a mianowicie że przed zabutelkowaniem musimy zawartość słoja przecedzić przez gazę. Dzięki temu nasza nalewka będzie klarowna i czysta od pozostałości owoców malin. Polecam każdemu zrobić taką nalewkę i zimą delektować się jej aromatem.
wtorek, 09 sierpnia 2011
Sezon grzybowy rozpoczyna się pod koniec sierpnia, gdy jest dość mokro i ciepło a wzrost grzybów ma sprzyjające warunki, ich zbiór rozpoczyna się znacznie wcześniej.

Zawsze wybieramy grzyby jędrne, i nie robaczywe.

Jeśli kupujemy grzyby na targu czy w sklepie sprawdźmy czy są świeże, poznamy to po wyglądzie kapeluszy.

Te pakowane w tackach często są „zaparzone” pod foliowym wieczkiem, dlatego powinniśmy wybierać starannie.

Najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem grzybów, takich "prosto z lasu" jest zrobienie z nich potrawy przypominającej gulasz, tyle ze zamiast mięsa mamy grzyby i cebulkę.

Znakomita propozycja do ziemniaków lub makaronu(chociaż są i tacy którzy to danie serwują z ryżem) i z dodatkiem kotleta np schabowego.

Przepis na grzyby duszone w śmietanie:

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej wysoką lub średni rondelek), roztapiamy w niej tłuszcz na którym smażymy pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Dorzucamy do niej wcześniej wyczyszczone i umyte grzyby. Podlewamy małą ilością wody i smażymy ok. 20 minut, aż grzyby zmiękną, pamiętajmy o ich częstym mieszaniu gdyż grzyby "lubią" się przypalać.

Posypujemy grzyby odrobiną mąki, doprawiamy solą i pieprzem,(można dodać posiekane zioła, koperek lub zieloną pietruszkę), zalewamy grzyby śmietaną, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy tak długo aż sos zgęstnieje.

Gotowe grzyby podajemy gorące jak dodatek do obiadu, lub jako samodzielne danie.

Smacznego.

czwartek, 04 sierpnia 2011
Bardzo popularne danie i występujące w naprawdę wielu formach oraz z ogromną ilością dodatków. Mowa oczywiście o Sałatce z makronem. By ją przygotować potrzebne będzie
paczka makaronu świderki,
dwie średniej wielkości papryki,
majonez,
30 dag szynki,
kukurydza
sól i pieprz.
Skorzystać możemy z przepisu sałatka z makaronem , dobry i dopracowany przepis - polecam z całego serca :-))
Najpierw nastawiamy osoloną wodę na makaron. Można dodać równie odrobinę octu tak, aby kluski się nie posklejały podczas gotowania. Kolejna sprawa to szynka, którą trzeb pokroić w kostkę. Najlepszy smak i kształt można uzyskać poprzez zakup szynki krojonej a następnie rozdrobnienie jej w nie dużej wielkości kosteczki.


Tak wiec szynkę smażymy na oleju, kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy równie pokrojoną w kostkę paprykę. Całość musi się dusić aż papryka stanie się miękka. W tym samym czasie gotujemy makaron. Po odcedzeniu przepłukujemy go lekko zimną wodą i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pieprz i odrobinę soli oraz wsypujemy puszkę kukurydzy. Następnie należy dodać także lekko przestygnięta szynkę z papryką i dokładnie wymieszać. Kiedy wszystko dobrze się połączy dodajemy jeszcze około dwóch dużych łyżek majonezu. Z makaronu możesz także przygotować zapiekankę. Pyszna zapiekanka z makaronem będzie doskonałym daniem na obiad.
Wracając do sałatki, to najlepiej smakuje ona na świeżo, gdy jest jeszcze dość ciepła, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby następnego dnia odgrzać ją w mikrofalówce i z powrotem wymieszać z odrobina majonezu. Smakuje tak samo jak świeża. Jest to bardzo dobrze rozwiązanie na przykład przy grillu czy jakiejkolwiek imprezie.
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Gospodynie domowe czasami maja bardzo wiele różnych problemów, jednak nie da się ukryć, że głównym z nich jest zazwyczaj pomysł na obiad. Ponieważ kiedy zapytamy naszą rodzinę, na co miałaby ochotę nikt nie podaje konkretnej odpowiedni, dlatego to na kobiety w domu spada obowiązek ciągłego wymyślania coraz to nowszych przepisów.
Niektóre panie posiłkują się w tym różnorakimi książkami kucharskimi, jednak przygotowanie prezentowanych tam potraw według przepisów jest niezwykle trudne i nie każda pani domu sobie z nimi poradzi. W takim razie gdzie szukać najlepiej?
Osoby, które posiadają dobre przepisy na obiad  to niewątpliwie bardziej doświadczone kobiety, które w swoich domach również są obarczone obowiązkiem przygotowania posiłków dla rodziny.

Poza koleżankami, mamami, teściowymi oraz wszytki innymi kobietami mającymi styczność ze sztuką gotowania przepis na obiad można znaleźć również w Internecie. Jest to niebywale dobre miejsce poszukiwań tego typu przepisów, ponieważ możemy tutaj nie tylko zdobywać nowe pomysły, ale również dzielić się swoimi z kobietami będącymi w podobnej jak nasza sytuacji. Można wiec powiedzieć, że znalezienie odpowiedniego przepisu na obiad to bardzo trudna sztuka, jednak nie da się ukryć, że kobiety przez lata radziły i będą radzić sobie z tym problemem w przyszłości w ten czy inny sposób bez względu na swój wiek oraz doświadczenie kulinarne, jakie posiadają
środa, 27 lipca 2011
Siedzę tak spoglądam za okno i ciągle pada. W taką pogodę brakuje natchnienia na obiadowe przepisy. Postanowiłam , że na dzisiejszy obiad przyrządzę tradycyjny kotlet schabowy do tego młode ziemniaczki posypane koprem. Nie zabraknie także zsiadłego mleka - czy jak kto woli kefiru :-).
Na sałatkę mam przygotowaną mizerię z zeszłej zimy. Doskonale nadaje się do obiadu. Dodatkowo muszę zjeść zeszłoroczne zapasy, by było miejsce na tegoroczne przetwory i konfitury :-) Skorzystałam z przepisu mizeria z ogórków , który okazał się wyśmienity. Ogórki są przepyszne. W tym roku pogoda na ogórki dopisała, więc z pewnością zrobię nową mizerię. Jak znajdę trochę czasu to przyrządzę sałatkę z ogórków, która jest nieodzownym daniem na moim zimowym stole. Na deser będzie kompot z jabłek, co prawda papierówek - ale jest równie pyszny :-)
wtorek, 26 lipca 2011
Wszystkie tradycyjne sposoby na nalewki z wiśni mają zazwyczaj receptury dotyczące cukru, jednak moim zdaniem bardzo dobrym wyjściem byłaby zamiana g na miód, ponieważ nada on napojowi dużo lepszego i bardziej charakterystycznego smaku.
Tak właśnie zrobiła moja teściowa. Nalewka z wiśni zrobiona była w sposób konwencjonalny, czyli zalane alkoholem wiśnie odstawione na jakiś czas później odsączone i rozlane do butelek, jednak właśnie zamiast cukru dodany został miód.
Podstawowym aspektem jest wybór odpowiedniego gatunku miodu, ponieważ najlepszy do tego rodzaju rzeczy jest miód akacjowy. Z własnego doświadczenia smakowego wiem, ze na przykład miód akacjowy bardzo psuje smak nalewki wiśniowej.
 
Osoby lubiące nietypowe smaki tego rodzaju alkoholów mogą dodać do niej również kilka pokrojonych i niedojrzałych orzechów włoskich, które dobrze połączone z miodem tworzą niepowtarzalna kompozycję smakową. Polecam także spróbować innych owoców nalewka z malin jest również pyszna chociaż mniej klarowna.
Podchodzić do tematu bardzo ogólnie można zauważyć, że nalewki robione są z najbardziej nietypowych składników, jednak moim zdaniem im bardziej udziwniona tym lepsza. Dobrze jest czasem poznać nowe, inne smaki. Podobno bardzo dobre są również nalewki z pędów sosny, jednak szczerze powiedziawszy nigdy nie próbowałam tego rodzaju napoju.
09:55, przepisy4u
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lipca 2011
Sezon na owoce w pełni, do tego dochodzą warzywa. Roboty z tym co niemiara. W weekend odpoczywałam ale dziś od samego rana poświęciłam się kucharzeniu. Wreszcie zmusiłam się do zebrania agrestu i zrobiłam z niego mój ulubiony dżem z agrestu dobrym, sprawdzonym sposobem:
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 50 dkg agrestu
- 70 dkg cukru
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Oczyszczony i umyty agrest dodaje do naczynia, wlewam wodę. Gotuje pod przykryciem aż do rozgotowania i przecieram przez sito, można zmiksować. Umyte truskawki odszczypułkuję, zasypuję cukrem i ogrzewam powoli do wrzenia. Po krótkim gotowaniu dodaję przecier z agrestu i gotuję do właściwej gęstości, odparowując wodę.
Gorący dżem wkładam do wyparzonych słoików i zakręcam, a słoiki ustawiam wieczkiem w dół. Pyszny dżem gotowy:-)

13:26, przepisy4u
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lipca 2011
Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce (oczywiście poza schabowymi), jednak nie da się ukryć, że bardzo trudno dobrać wszystkie odpowiednie składniki tak żeby mięsko było idealne. Jest to bardzo trudne, ponieważ (jak na przykład w moim przypadku) próbowanie nie wchodzi w grę. Nie zjadłabym surowego mięsa, ale dzięki Bogu moja mama czasem mnie w tym wyręcza.

A teraz kilka ciekawostek, co do kotletów mielonych. Po pierwsze nigdy nie powinno się moczyć pieczywa w wodzie. Ten błąd popełnia bardzo wiele gospodyń domowych. Lepszym składnikiem będzie mleko, które nada kotletom subtelniejszego smaku. Moje kotlety mielone z tego przepisu są idealne w smaku :-)). Kolejną sprawą jest wybór odpowiedniego rodzaju pieczywa. Według mnie najodpowiedniejsze są kajzerki. Dzięki nim kotlety są bardziej pulchne i delikatniejsze.

Tak z innej beczki ostatnio próbowałam u koleżanki kotletów mielonych w panierce z sera żółtego i były naprawdę bardzo dobre. Na początku nie byłam zbyt pewna ich smaku, ale okazało się, że są świetne.
Ja zazwyczaj panieruje mięso w bułce tartej bez użycia jaja, bo jest wystarczająco klejące, ale jeśli chcielibyście zrobić je w serowej panierce trzeba roztrzepać jajko. Dodać sól i pieprz. Nie zaszkodzi również troszkę ostrej papryki a następnie zmieszać utarty ser z bułka tartą i panierować. Można zostawić kilka gram sera do dekoracji.
Nie ma, co się obawiać o przyklejanie sera do patelni lub innych tego typu nieprzyjemności. Co prawda ser na początku powinien lekko przywierać, ale tylko przy rozpuszczaniu. Później ładnie się zarumieni i lekko stwardnieje.
Innymi równie ciekawymi i wartymi wypróbowania panierkami do kotletów mielonych są różnego rodzaju orzech, ziarna słonecznika, płatki migdałowe, kukurydziane bądź sezam. Oczywiście najpierw moczymy kotlety w jajku a następnie w którymś z tych składników. Oczywiście można zrobić też mieszankę.

13:23, przepisy4u
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 czerwca 2011
Ostatni weekend oprócz kąpieli słonecznych oraz w podmiejskim jeziorze, upłynął grillowo :)) Wraz z grupą starych znajomych urządziliśmy grilla. Oprócz standardowych kiełbasek, karkówki, skrzydełek kurczaka czy kaszanki, zadebiutował kabaczek pieczony na grillu.
Kabaczka koniecznie przed spożyciem musimy natrzeć solą, odczekać ok 10 minut i zmyć. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku tego smacznego warzywa.
Początkowo kabaczka piekliśmy bezpośrednio na ruszcie, jednak doszliśmy do wniosku, że jest za suchy i spalony.

Z pomocą przyszła nam wyobraźnia i kulinarna intuicja :) Plastry kabaczka, na którego wierzch kładliśmy plaster pomidora i posiekane ząbki czosnku, zawijaliśmy w folii aluminiowej. Dzięki zawinięciu w folię aluminiową warzywa były miękkie soczyste i bardzo smaczne :-). Myślę że w domowym piekarniku także można zawinąć kabaczka w folię i piekąc nie tracić soczystości.
10:01, przepisy4u
Link Dodaj komentarz »